Connect with us

Life/Bizare

Ja sa kohë mund të jetojë Covid-19 në trupin e njeriut

Published

on

Koronavirusi: Sa kohë mund të jetojë Covid-19 në trupin e njeriut?

Në përgjithësi, virusi lë trupin pas rreth 10 ditësh por ka pasur raste kur është zbuluar për tre javë, siç ka zbuluar një studim.

Efektet e koronavirusit mund të ndryshojnë nga personi në person, sasia e kohës që duhet për të lënë trupinë mund të ndryshojë shumë së bashku me gjasat që ju të kontraktoni virusin, raporton “en.as”, transmeton lajmi.

Ministria e shëndetësisë e Spanjës ka publikuar një studim në lidhje me efektet e koronavirusit, me fokus në identifikimin e më të prekurve në shoqëri. Pasqyra e parë është se burrat kanë pak më shumë të ngjarë (52%) të marrin virusin me 51 duke qenë grupmoshë më e prekur.

Një përfundim tjetër nga studimi, me të dhëna të marra kryesisht nga Kina ku filloi virusi, është se kulmi i sëmundjes vjen pas ditës së pestë ose të gjashtë dhe trupit të njeriut i duhen rreth 10 ditë për të hequr qafe virusin.

Sidoqoftë, ata kanë zbuluar raste kur trupit i duheshin 21 ditë për të hequr qafe simptoma. Me gjenomin akoma të pranishëm në trup gjatë kësaj kohe kjo shpjegon “shkallën e lartë të transmetimit të sëmundjes” dhe rritjen eksponenciale që kemi parë në raste.

Simptomat e transmetimit të koronavirusit, koha e rikuperimit

Studimi thotë se transmetimi i virusit mund të fillojë të ndodhë një ose dy ditë para se të fillojnë të shfaqen simptomat.

Kjo është arsyeja pse njerëzit që janë asimptotikë nuk janë të vetëdijshëm se e kanë atë, por gjithashtu po e kalojnë atë përpara se të vuajnë simptomat dhe kjo është një nga arsyet kryesore pse gjendja e alarmit është vendosur në Spanjë për të mbajtur njerëzit në shtëpitë e tyre.

Njerëzit që mendojnë se nuk janë të sëmurë, ka më shumë të ngjarë të shkojnë jashtë dhe të përzihen me të tjerët, duke e acaruar kështu përhapjen. Këto raste asimptotike kanë tendencë të jenë më të larta tek fëmijët që janë më pak të prekshëm nga zhvillimi i sëmundjes nga virusi me një shkallë vdekshmërie praktikisht zero.

Koha e parashikuar e rikuperimit është dy javë për raste të lehta dhe midis tre dhe gjashtë javë për raste më serioze. Simptomat përfshijnë ethe (88% të rasteve), e ndjekur nga një kollë e thatë (68% e rasteve) dhe pasohet nga lodhja dhe dobësia e përgjithshme e trupit (38%) dhe kollitja e gëlbazës (33%).

Simptoma të tilla si të vjella, kongjestioni i hundës dhe diarre janë simptoma shumë të rralla por të mundshme.

Continue Reading

Life/Bizare

Cilat janë arsyet që meshkujt janë më të rrezikuar nga koronavirusi?

Published

on

Tanimë dihet se personat me sëmundje dhe probleme shëndetësore ekzistuese, janë më të rrezikuar të infektohen me COVID-19. Mirëpo së fundmi, është thënë se koronavirusi është duke I infektuar më shumë meshkujt në krahasim me femrat, shkruan The Guardian.

Ky “trend” së pari është vërejtur në Kinë, ku në bazë të një analize, është vërejtur se 2.8% e pacientëve me koronavirus ishin meshkujt, ndërsa vetëm 1.7% prej të infektuarve ishin femra.

Që atëherë, ky model është pasqyruar edhe në Francë, Gjermani, Iran, Itali dhe Spanjë. Në Itali, është vërejtur se 71% e personave të vdekur si pasojë e koronavirusit ishin meshkuj, ndësa në Spanjë meshkujt kishin humbur jetën si pasojë e këtij virusi dyfish më shumë se femrat.

Mirëpo, cili është shpjegimi shkencor i këtij fenomeni?

“Përgjigja më e sinqertë është se ende nuk ka një shpjegim të konfirmuar dhe shkencor se pse është duke ndodhur ky fenomen”, tha Sarah Haëkes, drejtoreshë e Qendrën së Shëndetit Global.

Më herët, ky fenomen është shpjeguar nga kinezët, se është I lidhur me duhanpirjen. Kjo pasiqë 50% e meshkujve në Kinë ishin duhanpirës, ndërsa vetëm 2% e femrave e pijnë duhanin. Kështu,meshkujt kishin mushkëri më të dëmtuara, si dhe sistem imunitar më të dobët në krahasim me femrat, prandaj ishin më të ekspozuar ndaj virusit.

Hipoteza e duhanpirjes ëstë mbështetur edhe nga një publikim I bërë muajin e kaluar, që ka gjetur se vetëm 12% e duhanpirësve përjetonin simptoma të lehta të COVID-19, ndërsa 26% e tyre përfundonin në kujdes intensiv apo humbnin jetën si pasojë.

Një faktor tjetër, që është I lidhur me fenomenin se djemtë janë më të rrezikuar nga koronavirusi, është edhe se mënyra e e të sjellurit. Kështu, në bazë të analizave është vërtetuar se meshkujt kanë më pak tendencë të kujdesen për higjienën personale, t’i pastrojnë duart, të konsultohen me mjekë apo edhe të përdorin sapun.

Gjithsesi, ekzsiton një bindje nga shkencëtarët, që krahas mjedisit dhe faktorëve të jashtëm, një rol të rëndësishëm e luajnë edhe faktorët biologjikë. Në studimt e bëra më herët, me viruse të tjera është vërejtur se meshkujt, kishin një përgjigje më të dobët imunitare ndaj patogjenëve të huaj në krahasim me femrat. Kjo mund të vlejë edhe për koronavirusin, edhe pse është ende një virus i pa studiuar mirë.

Sipas ekspertëve edhe hormonet mund ta luajnë një rol në këtë fenomen. Kështu, hormonet femërore- estrogjenët kanë një tendencë ta rrisin përgjigjen antivirale të qelizave të sistemit imunitar. Gjithashtu, shumë gjene që e rregullojnë sistemin imunitar janë të koduara nga kromozomi X, ku dihet se femrat i kanë dy nga këto kromozome, kurse meshkujt vetëm një.

Si përfundim, ekistojnë faktorë të ambientit të jashtëm si dhe faktorë gjenetikë, të cilët ndikojnë, që kronavirusi të infektojë një numër më të madh të meshkujve ne krahasim me femrat.

Continue Reading

Life/Bizare

Kështu duhet të veproni nëse rezultoni pozitiv me koronavirus

Published

on

Ja se çfarë duhet të bëni më shumë nëse rezultoni pozitiv me koronavirus.

Departamenti i Shëndetësisë i Houston dha udhëzime specifike për njerëzit që testuan pozitivisht për koronavirusin

Nëse personi po përjeton simptoma të buta, ai duhet të izolohet në shtëpi dhe të mos ketë kontakte person me person.

Kjo do të ndihmojë për të vogëluar përhapjen e virusit me të tjerët, thanë Autoritetet Shëndetësore.

Individët, të cilët testojnë pozitivisht për koronavirus dhe janë të sëmurë minimalisht nuk duhet të shkojnë në urgjencë ose në spital.

Nëse sëmureni, personi duhet të telefonojë përpara mjekun dhe pastaj të lajmërohet në spital. Në këtë mënyrë, ofruesit e mjekësisë janë të gatshëm të presin pacientin e sëmurë.

Pasi të zvogëlohen simptomat e tyre, personi duhet të bisedojë me ofruesin e tij shëndetësor për hapat e ardhshme dhe kjo mund të ndryshojë në bazë të shëndetit të pacientit.

Continue Reading

Life/Bizare

Grupi i gjakut dhe koronavirusi, kjo është e vërteta

Published

on

Një ekip shkencëtarësh kinezë ka kryer një studim të ri ditët e fundit, në përpjekje për të zbuluar lidhjen mes grupit të gjakut dhe rrezikut të hospitalizimit nga virusi që ka mbyllur në izolim një glob të tërë. Studimi kërkon pak kohë deri sa të publikohet, megjithatë, gjetjet e deritanishme tregojnë që ka një lidhje të tillë.

Grupi i Gjakut A Dhe Virusi

Për kryerjen e studimit, ekspertët kqyrën grupet e gjakut në mesin e 2,173 individëve të shtruar në spital pas infeksionit me COVID-19. Secili prej këtyre individëve ishin të shtruar në spitale të ndryshme. Nga analiza e bërë, ekspertët zbuluan se një numër i madh njerëzish me grupin e gjakut A, ishin të shtruar në spital si pasojë e infeksionit me COVID-19.

“Njerëzit që kanë grupin e gjakut A, janë ndjeshëm më të rrezikuar nga infeksioni me COVID-19, në krahasim me grupet e tjera,” than ë një intervistë bashkëautori i studimit Jiao Zhao. “Njerëzit që kanë grupin e gjakut 0, kanë një rrezik ndjeshëm më të ulët nga ky infeksion,” shtoi ai. Megjithatë, ekspertët nënvizojnë se rreziku të cilit i referohen ata është ai i shtrimit në spital si pasojë e infeksionit dhe jo thjesht infeksioni ose kapja e virusit COVID-19. Për këtë këshillë, ekspertët argumentojnë se në studim janë përfshirë vetëm njerëzit që kanë qenë aq sëmurë sa iu është dashur të shtrohen në spital dhe jo të tjerët të cilët e kanë kaluar atë apo ata që janë futur në karantinë.

A Duhet Të Frikësohen Njerëzit Me Grupin e Gjakut A?

Sakthi Vaiyapuri, ekspert pranë Universitetit të Reading në Mbretërinë e Bashkuar, nënvizon se njerëit që kanë grupin e gjakut A, nuk duhet të frikësohen nga gjetjet e para të studimit të lartpërmendur. “Të dhënat për arritjen e kësaj hipoteze janë të pamjaftueshme për të pretenduar me gojën plot se ka një lidhje të fortë mes grupit të gjakut dhe gjasave për tu sëmurë nga COVID-19,” thotë ai. “Për arritjen e këtij konkluzioni, duhet të analizohen shumë parametra, ndaj këto gjetje kanë argumenta që nuk mbështeten nga komuniteti shkencor,” shtoi Vaiyapuri. Sipas tij, gjetjet e ekspertëve kinezë mund të jenë thjesht rastësore dhe se situata aktuale është shumë e paqartë.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2019 A1Lajm